Založ si blog

Kto nie je teplý, nech hodí kameňom . . . .

V súčasnosti sa veľa hovorí a píše (napríklad aj v súvislosti s prezidentskými voľbami) o registrovanom partnerstve osôb rovnakého pohlavia a o adopciách homosexuálnymi pármi. Z tejto problematiky sa stalo politikum so všetkými možnými spôsobmi presadzovania cieľov, ktorých súčasťou je aj lobbing (úžasný výraz tzv. homolobbing). Nechcem prilievať olej do častokrát ohnivých diskusií niekedy plných invektív. Len sa chcem pozastaviť nad jednou zaujímavou skutočnosťou.

Fascinuje ma prostota, až určitá sprostota, niektorých, častokrát inteligentných a vzdelaných ľudí, ako sa dokážu jednoznačne ohradiť, vyčleniť, šmahom ruky odsúdiť a v najlepšom prípade aspoň neakceptovať homosexualitu a homosexuálov. Homosexualita je pritom úžasný fenomén. Pre niekoho celoživotná trauma a utrpenie, pre niekoho požehnanie. Homosexualita je s ľudstvom od jeho vzniku. Vyskytuje sa bežne aj vo zvieracej ríši. Existencia homosexuálne orientovaných jedincov má pravdepodobne svoj biologický význam. Problémom sa stáva až v ľudskej spoločnosti, kde sú jasne definované partnerské zväzky heterosexuálnych osôb. Nebudem ďalej rozmieňať na drobné. Čo veta, to námet na siahodlhú diskusiu. Len jedna poznámka.

Homosexuáli nevznikajú samoplodením, nerastú v lese ako drevo. Rodia sa spojením (väčšinou z lásky) muža a ženy, teda heterosexuálneho páru. Nedokážem pochopiť argumentáciu a výhrady typu, čo chcú tí „teplí“. Dá sa vyčleniť a hovoriť o tých „iných“ Maďaroch, Židoch, Rómoch alebo aj Záhorákoch. Homosexuáli nie sú tí „iní“. Sú naši. Kresťania, ružolíci katolíci, Slováci a Slovenky (aby som udrel na národnú nôtu). Postaviť sa pred ľudí s výrazom apoštolského nuncia a hovoriť o tých „iných“, v niektorých prípadoch ich posielať na liečenie a prinajlepšom ich so zaťatými škrípajúcimi zubami akceptovať, považujem, použijem radšej eufemizmus, za nesprávne. Pravdepodobnosť, že sa v akejkoľvek rodine narodí malilinkatý homosexuál nie je nulová. Čo potom, keď vyrastie, dospeje a začne žiť podľa toho, ako mu to bolo dané. To bude radosti. Dáme ho liečiť, odvrhneme ho, nebudeme mu na Vianoce kupovať darčeky? Ja viem, žijeme takú  komplikovanú a komplexne chaotickú dobu. Je nemysliteľné, aby sa niekto dopredu zamýšľal nad tým, že môže mať homosexuálneho potomka. Ale, mali by sme na to byť pripravení. Môže sa stať, stáva sa to a stane sa to. Verte mi. Uvítal by som viacej rozumu a pokory od všetkých a hlavne od tých, ktorí rozhodujú. Týka sa to aj ich.

Prečo wow, a nie fíha?

06.01.2022

Posledný deň v roku. Skutočne posledný a nie ostatný. Je Silvester. Poloprázdna električka ma ospanlivo unáša na Hlavnú stanicu. Akýsi som dnes viacej precitlivelý. Na všetko: na hrkotanie podvozku, na škrípanie koľajníc, ale hlavne na príliš hlasné telefonovanie. So zaťatými päsťami to zvládam. Vďaka výraznému sopránu som dokonale oboznámený s predmetom hovoru. [...]

Zvláštni suchári

29.12.2021

Akosi sme zosuchároveli. Akosi prestávame byť ľuďmi. Ľuďmi v zmysle spoločenských trkotajúcich živých bytostí. A keď o tom píšem už aj ja, vrodený a získaný introvert, bude to asi naozaj tak. Nikdy som nemal rád príliš uvravených ľudí. Ale spoločenská zdvorilosť, úsmev a občasné prehodenie niekoľkých milých slov, mi naozaj chýbajú. Ani si to neuvedomujeme, ale [...]

(pseudo)haiku (alebo len . .. trojveršia)

05.12.2021

tu je teplo tam je chlad veselo si kráčam konečne sneží mi vo veži šialene smutný sen voniam sebou trochu tebou sprcha sa desí ihličie prší kapor na víne je v tom nevinne osamelý figovník džavotom detí sa zlomil dva páry očí zatvorené okno na ne hľadí pokrivené vetvy stromov zahľadené do seba vietor na ne dýcha autobus [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Michal Dubovický

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 17705x
Priemerná čítanosť článkov: 1967x

Autor blogu

Kategórie