Založ si blog

Zmenáreň

Ide o môj prvý „experimentálny“ príspevok. Napísal som ho dávnejšie, keď v televízii dávali reláciu Zmenáreň. Dúfam, že aspoň niekoho poteším a pobavím.

 

Ľudia túžia po zmene. Život je totiž to zmena. A zmena je život. Na tom nikto nič nezmení. Ak sa nemeníš, nežiješ. Naša post-moderná, lepšie povedané post-post-moderná doba umožňuje realizovať sa v tejto oblasti vrchovatou mierou. Individuálne, aj kolektívne,  v súkromí, aj pred očami miliónov, napríklad televíznych divákov. V rámci veľkosti Slovenska postačia tisíce, ale aj tak to stojí za to. Ak sa chcete zmeniť je tu Zmenáreň, obľúbená televízna relácia na Jednotke.

Fascinuje ma túžba niektorých ľudí zmeniť sa. Samozrejme zmeniť sa k lepšiemu. Túžba človeka zmeniť sa k horšiemu je proti prírodným, aj spoločenským zákonitostiam. Tieto túžby možno realizovať len pod dozorom odborníkov, napríklad v Nemocnici L. Pinnela v Pezinku. Ale vráťme sa k normálnym, relatívne normálnym ľuďom, by som dodal. Takže relatívne normálny Slovák, lepšie povedané občan našej mladej republiky. Občan sa chce zmeniť k lepšiemu. Čo však jednoznačne znamená, že chce vyzerať dobre, lepšie. Neviem, či občas sledujete túto užitočnú televíznu zábavku. Dovolím si vám ju trochu priblížiť. Žena, väčšinou žena, v stredných rokov, nebudem teraz radšej analyzovať prečo väčšinou žena, chce vyzerať lepšie ako doteraz. Stručne zhrnie svoje fyzické nedostatky a načrtne svoje predstavy, sny a túžby. Tím (myslím tým team) na slovo vzatých odborníkov si ju potom vezme do parády. Predpokladám, že sa pred tým všetkým, čo ju čaká, dôkladne osprchuje, ale to neukážu, väčšinou chvalabohu. Potom nasleduje čistenie pleti pomocou najnovších technológií a postupov. Potom úprava a prípadne farbenie vlasovej pokrývky hlavy. A potom make up, ktorý zakryje všetko, na čo príroda akosi zabudla.  Keď už moc nepomohli sprcha,  čistenie pleti, zmena účesu a make up, skúsi sa zmena oblečenia, šatníka. Na slovo vzatý odborník odporučí, čo by meniaca sa občianka mala vynechať a čo doplniť do svojho šatníka. V závere relácie ju ukážu „úplne“ zmenenú. Žiari, je spokojná, a možno aspoň chvíľu šťastná, je zmenená. Veď o to išlo. A úplne nakoniec, porovnajú jej nový stav s tým pôvodným, nenalíčeným stavom. Rozdiel je markantný. Len ja mám problém. Neviem prečo, ale mne sa tie ženy vždy viac páčia pred tým, pred meniacou procedúrou. Sú totiž prirodzenejšie a viac sympatické. Ale to je môj problém.

Minule mi napadla kacírska myšlienka, keby len myšlienka, ale celá predstava. Predstave si situáciu, že občianka XY príde do zmenárne a chce sa zmeniť k lepšiemu. Chce zmeniť svoju povahu. V rámci stručného zhrnutia svojich nedostatkov,  neduhov, povie o sebe, že aká je veľká …., že každému ubližuje/škodí/závidí a že sa s nikým nemôže zniesť, všetci ju nenávidia, kvôli jej povahe a tak ďalej a tak ďalej…, proste si sype popol na hlavu. Reláciu uvádzajú samozrejme po 22. hodine. Všimli ste si, že keď niekto chce vykresliť svoju povahu, musí používať expresívnejšie a hrubšie slová? Preto je relácia presunutá do neskorších nočných hodín. Tím odborníkov z rôznych oblastí, menujme aspoň psychológa, niekedy skôr psychiatra, psychoterapeuta, exorcistu  a odborníka na východoázijské meditačné techniky, tak tento tím si ju vezme do parády.  Hustia do nej, presviedčajú, odporúčajú, snažia sa pomôcť. Chvíľu sa zdá, že je na dobrej ceste. Ale potom všetkých pošle kamsi do ….. Nuž, bude to náročné. Cesta bude dlhá. Televízia však na dlhé trate nemá toľko finančných prostriedkov. Okrem toho ľudí vlastne vôbec nezaujíma duchovná premena občianky XY. Píplmetre sú neúprosné. Takéto zmeny televízia v budúcnosti podporovať už nemieni.

A my, čo prahneme po duchovných hodnotách, slušnosti a čistote. Hoďme si aspoň tú sprchu, tá nás aspoň trochu osvieži.  

Prečo wow, a nie fíha?

06.01.2022

Posledný deň v roku. Skutočne posledný a nie ostatný. Je Silvester. Poloprázdna električka ma ospanlivo unáša na Hlavnú stanicu. Akýsi som dnes viacej precitlivelý. Na všetko: na hrkotanie podvozku, na škrípanie koľajníc, ale hlavne na príliš hlasné telefonovanie. So zaťatými päsťami to zvládam. Vďaka výraznému sopránu som dokonale oboznámený s predmetom hovoru. [...]

Zvláštni suchári

29.12.2021

Akosi sme zosuchároveli. Akosi prestávame byť ľuďmi. Ľuďmi v zmysle spoločenských trkotajúcich živých bytostí. A keď o tom píšem už aj ja, vrodený a získaný introvert, bude to asi naozaj tak. Nikdy som nemal rád príliš uvravených ľudí. Ale spoločenská zdvorilosť, úsmev a občasné prehodenie niekoľkých milých slov, mi naozaj chýbajú. Ani si to neuvedomujeme, ale [...]

(pseudo)haiku (alebo len . .. trojveršia)

05.12.2021

tu je teplo tam je chlad veselo si kráčam konečne sneží mi vo veži šialene smutný sen voniam sebou trochu tebou sprcha sa desí ihličie prší kapor na víne je v tom nevinne osamelý figovník džavotom detí sa zlomil dva páry očí zatvorené okno na ne hľadí pokrivené vetvy stromov zahľadené do seba vietor na ne dýcha autobus [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Michal Dubovický

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 18154x
Priemerná čítanosť článkov: 2017x

Autor blogu

Kategórie